REHBERLİK SERVİSİNİN GENEL TANITIMI

• Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir?
• Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetlerinin Amacı Nedir?
• Okullarda Rehberlik Servisi Niçin Bulunur?
• Rehberlik Servisinde Hangi Hizmetler Verilir?
• Rehberlik Servisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?/Hangi Öğrenciler Rehberlik Servisine Yönlendirilmelidir?


Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir?

Bireyin kendini tanıması, gerçekçi kararlar alabilmesi, potansiyelini geliştirebilmesi, sorunlarla baş edebilmesi ve çevresine uyum sağlayabilmesi için uzman kişilerce sunulan hizmetlerdir.
Psikolojik danışma ve rehberlik; okulda başarı ve akademik gelişme, bireysel ve toplumsal ilişkiler, kişisel, eğitsel ve meslekî gelişim alanlarında grupla veya bireysel olarak öğrencilere, ihtiyaçlarını karşılamaları, sorunlarını gidermelerinde sistemli ve profesyonel bir yardım süreci ve hizmetleridir.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Okul öncesi eğitim ve ilkokulda hizmetler genel olarak; öğrencinin kendisi, öğretmeni/öğretmenleri ve ailesi tarafından yetenek, beceri ve diğer özelliklerinin fark edilmesine, öğrencinin yetiştiği ortamın iyileştirilmesine, bireysel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesine, etkili öğrenme ve çalışma becerileri ile motivasyonlarının artırılmasına, ilkokul sonrası kademelerle ilgili bilgilendirme ve yönlendirmeye yöneliktir.

Okullarda Rehberlik Servisleri Niçin Bulunur?

Gelişen dünyada ruh sağlığının insanın hayatındaki diğer tüm yönlerin temel belirleyici faktörü olduğu görülmüş ve ruh sağlığı hizmetleri birçok sektörde aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalarda eğitimde öğrenmenin gerçekleşmesi için ruh sağlığının iyi olmasının önemi vurgulanmış bundan dolayı gelişmiş ülkeler başta olmak üzere okullarda ruh sağlığı uzmanı istihdam edilmeye başlanmıştır.
Ülkemizde her eğitim kademesinde rehberlik servisleri kurulmuş ve bu birimlerde psikolojik danışmanlar istihdam edilmektedir. Rehberlik servisleri öğrencilerin eğitsel, kişisel-sosyal ve mesleki gelişimlerini desteklemekte bu alanlarda öğrencilere önleyici, gelişimsel ve iyileştirici hizmetler sunmaktadır.

Rehberlik Servisinde Hangi Hizmetler Verilir?

1-Psikolojik danışma
2-Bireyi tanıma: Testler ve Test Dışı Teknikler
3-Bilgi toplama ve yayma: seminerler, sunumlar, grup çalışmaları... Vb.
4-Yöneltme ve yerleştirme: Uygun üst öğrenim kurumuna yerleşmesini sağlama.
5-İzleme: Verilen hizmetlerin yararlı olup olmadığını belirleme.
6-Oryantasyon: Uyum çalışmaları
7-Müşavirlik(Konsültasyon): Yönetici, öğretmen ve velilere yönelik bilgi paylaşma faaliyeti
8-Araştırma ve değerlendirme
9-Sevk etme(Yardım Almaya Yönlendirme): Gerektiğinde Rehberlik Araştırma Merkezi, Psikolojik Danışma Merkezleri, Rehabilitasyon Merkezleri gibi kurumlara yönlendirme

Rehberlik Servisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?/Hangi Öğrenciler Rehberlik Servisine Yönlendirilmelidir?

Veliler Rehberlik Servisine çocuklarının gelişimi için eğitsel, kişisel-sosyal ve mesleki rehberlik alanlarında bilgi almak, öğrencilerin bu alanlarla ilgili problemlerinde destek almak için başvurabilir.

Öğrencilerin hayatının genel akışının bozulduğu, sorumluluklarını yerine getirmediği, yaşının gerisinde gelişim gösterdiği, okuma yazma anlama öğrenme gibi konularda yaş seviyesinin altında veya üstünde performans gösterdiği, davranış problemleri gösterdiği, okula ve çevreye uyum sorunları yaşadığı vb. durumlarda rehberlik servisinden yardım alınmalıdır.

Rehberlik Servisinden yardım almak için sınıf öğretmenleriniz aracılığıyla veya bizzat bizlerden randevu alabilirsiniz. Okul saatleri içinde Rehberlik Servisi başvuruya açıktır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi